ÜRÜN : KIRMIZI MERCİMEK
ÇEŞİT : İÇ KIRMIZI FUTBOL
MENŞE : TÜRKİYE
AMBALAJ : 1 KG
GENEL AÇIKLAMALAR :
GAP bölgesindeki toplam mercimek ekim alanının %30,8’ini Şanlıurfa
, %35,7’sini Diyarbakır, %11,4’ünü Mardin, %7,6’sını Gaziantep oluşturmaktadır.
Bölgede en fazla ekim alanına sahip il Şanlıurfadır. Diyarbakır’da da son
yıllarda ekim alanlarında artış olmuştur. Türkiye kırmızı mercimek üretiminin
önemli bir bölümünü bu bölgeden elde etmektedir.
Kabuklu
halde toplanan kırmızı mercimek, işlenerek kabuklarından soyulur ve ayçiçek
yağı ile cilalanır. Yağ oranı % 3´ü geçmemelidir. Top tane ve yaprak tane
olarak satılır. Yaprak tane daha çabuk pişer ve böcek yapma riski yoktur.
Kırmızı mercimek Haziran ayında çıkar.
Kırmızı
Mercimekte yeni mahsulde taneler sert olabileceği için geç pişer. Dolayısıyla
belli bir müddet eski mahsulün tüketilmesinde fayda vardır. Beyaz, hastalıklı, delikli, hasarlı ve yenik
tanelerin olmaması tüketicilerin ürün alımı yaparken dikkat etmeleri gereken
unsurlardır. Mercimek
taneleri, sağlam, bütün, iyi kurutulmuş ve rutubeti en fazla % 14,5 olmalıdır.
Yabancı madde, bozuk tane, kalbur altı tane oranı en çok % 0,5´tir. Kırık tane
miktarı % 3´ü geçmemelidir.
Kırmızı
Mercimek antioksidan açısından zengin bir besindir. Lif
içeriği yüksek olduğu için tok tutar, sağlıklı şekilde kilo vermeye yardımcı
olur.
Kırmızı Mercimekte yöre oldukça
önemlidir. TANRIVERDİ soyma ve cilalama esnasında hassasiyet gösterilen
ürünleri , tüketicilerin damak tadına uygun olan yörelerden seçerek piyasaya sunmaktadır.